Overblik i august

Tony og Inga har en gæst med i haven i dag. Rikke høster vindruer og Rebecca inspicerer drivhuset udefra.

I foråret såede vi aspargesfrø – 3 frø i hver potte – og har haft dem stående ude under rosenbuskene i løbet af sommeren. De er kun blevet vandet en gang om ugen – nogle gange to – men de er alligevel vokset sig pænt store. Der er også blevet luget i dem fra tid til anden. Her er Cristina blevet meget træt af den omhyggelige omsorg, og tager sig en dejlig lur i skyggen af rosenbusken.

Her ses de forskellige kål og porrer i de højbede, der blev stukket ud i foråret. Der er også stadig en hel del kvikgræs, som fx salaten ikke kunne hamle op med. Der ses bl. a. også lupin og hjulkrone.

Ærterne blev ikke rigtig til noget i år. Nogle af dem var Gyrithes ærter, som vi havde glædet os rigtig meget til. Der har måske været for tørt i en periode.

Hvidløg var der til gengæld i massevis. De blev sat under et tykt lag blade i november og i dag tog vi de sidste op. Det var nogle gange ikke helt nemt, at få dem op uden at få rykket lidt lovlig meget i jordbærrankerne, der var blevet sat som bunddække – og lækker spise! Men de dele der røg med i farten kunne plantes igen ved siden af. Virkelig skønne hvidløg!

Bill hentede en hel masse snask fra søen med godt med andemad i, og det blev lagt ud under planterne for at gøde og holde på fugten.

Æblerne er lækre og dekorative.

Det var en kæmpesucces at sætte hokkaidoplanter i det vi kalder plastikmarken. Det er et skrækkeligt navn, men ikke desto mindre er det det navn vi bruger om denne mark, som vi har dækket med noget sort plastik, som vi fik af en lokal bonde, der havde brugt det til at dække sine roer med over vinteren. Plastikken har naturligvis holdt alt græsset og andet nede, så hokkaidoerne har fået al den saft og kraft de skulle bruge for at udvikle sig så fint. Vi har fået uendelig mange hokkaidoer af to planter. Teknikken er lært på Permakultur Designkursus hos Mira Illeris og Esben Schultz (levbaeredygtig.dk).

Alfalfaen, eller lucernen står som grøngødning i nogle af de marker der ikke dyrkes i i år.

Benedicte er som altid på jagt efter materiale til gangstierne blandt højbedene i Rosenmarken – for at holde kvikgræsset nede. Her har hun fundet nogle gamle tørre jordskokkestængler.

 

Leave a Reply