Trist meddelelse

Kære permavenner og -kollegaer

Det er med en god portion sorg, at vi må meddele, at Permahaven Gulereer – også kendt som Danmarks ældste permakulturhave – har fået endeligt afslag fra udlejer på vores anmodninger og forsøg på at nå en overenskomst, der skulle sikre havens fortsatte eksistens på sin placering i Reerslev ved Hedehusene, ca 25 km vest for København.

Da Tony Andersen og Inga Axelsen, pionærer indenfor permakultur i Danmark, for mere end 30 år siden designede og grundlagde dette visionære by-land projekt, var det på forsøgsbasis i landområde på grænsen til landsbyen Reerslev. Den daværende ejer af jorden, en lokal bonde med interesse for bæredygtigt landbrug, indvilligede i at udleje 1,5 hektar med en 30-årig kontrakt til formålet. Gården og jordstykket, hvor Permahaven har til huse, blev efter en årrække solgt som følge af private omstændigheder. Det nye ejerpar havde aldrig den samme interesse for permakultur eller for Tonys og Ingas vision; de mangeårige forsøg på at nå en ny overenskomst med dem om leje eller køb af jordstykket er i februar i år endeligt strandet, da vi til et møde blev meddelt, at de havde andre idéer for jorden, og at vores sidste dag på stedet er d. 31/12 i år.

Med medlemmer i København og Roskilde har haven i 30 år indgået i en gruppe bymenneskers permaregnskab – vand er blevet opsamlet og ledt rent videre til grundvand, træer har renset luften, muldlaget er blevet opbygget, biodiversiteten er blevet fremmet og medlemmer og venner af haven har spist af dette skattekammer og nydt den friske luft, arbejdet og fællesskabet. Venskaber er opstået, kærester har fundet hinanden, børn er blevet født, medlemmer er kommet og gået, og kommet igen; 30 år er lang tid, men ikke nær lang tid nok i et permaperspektiv.

Efter vi er kommet os lidt ovenpå den barske nyhed har vi besluttet os for at Permahaven Gulereer selvfølgelig skal genopstå et nyt sted. Vi vil gerne dele denne historie med jer, vores permafæller for vi er sikre på at der er noget lærdom i den. Vi hører også meget gerne fra jer: Historier, idéer, kommentarer, viden eller andet I gerne vil dele med os, er velkomment. Måske har I en idé til hvor Permahaven Gulereers nye hjem kan findes.

Vi kommer snart til at skrive ud til jer igen; vi er ved at planlægge et event i haven, som højst sandsynligt kommer til at ligge sidst i august, eller i september.

Med permahilsner fra Permahaven Gulereers bestyrelse,
Rebecca, Cristina, Cathrine, Bill, Charlotte