At vente på asparges

Når man har et brændende ønske om at kunne høste sine egne asparges, så må man også væbne sig med tålmodighed. Når man først har sat planterne ud, så tager det efter sigende 2-4 år før man kan begynde, at nyde ‘frugterne’. Nu kan vi følge processen og se hvad der sker!

I foråret fik vi foræret en hel pose aspargesfrø – eller bær kan man vel nærmest kalde dem – af Poul Erik, der er gartner. Vi lagde fem af disse små røde bær i en hver potte og lod dem ellers mere eller mindre klare sig selv i løbet af sommeren. Potterne stod først et par uger i drivhus hvor de blev vandet hver søndag. Da det begyndte at blive varmt blev de i stedet stillet ud i bakker under nogle rosenbuske. Her blev de så vandet i ny og næ og fik lidt gødning (urin blandet op i vand) et par gange. Det tog ret lang tid før der begyndte at vise sig små grønne duske i potterne.

Nu, den 23. september var det så blevet tid til at sætte de små spæde planter ud i jorden.
Alle gode råd siger, at jorden skal være fuldstændig fri for ukrudt før man planter ud. Da vores have er tæt bevokset med græs over det meste, så havde vi udvalgt os et område hvor der kun voksede kulsukker – jorden under var porøs og så skulle vi kun have kulsukker rødderne fjernet; det var ikke særlig tungt arbejde, og det tog heller ikke mere end et par timer.

Da jordstykket var klart satte vi de godt 30 aspargesplanter ud med ca. 30 cm mellem hver plante. Imellem planterne dækkede vi med kulsukkerbladene, som vi lige havde hevet op på det samme jordstykke.

Vi lagde grene rundt om området; både for at mærke det, så ingen kommer til at træde på det i vinter når man ikke kan se planterne, og også for at lave en ukrudtsfri bræmme rundt om det nye aspargesbed samt give de små planter lidt læ.

Nu er der så bare tilbage at vente og se om vores lugearbejde har været grundigt nok! Det bliver spændende, at se om de små planter kan klare sig og blive store og fine til næste år. Hvis det lykkes, så er det tid og kræfter godt givet ud, for man kan høste af aspargesplanterne i tyve år! Men aldrig efter Skt. Hans!

Vi fik gæster i haven denne søndag – Aske og hans mor, der kom på besøg fra Jylland. Imens Aske hjalp til i aspargsbedet legede farmor med Elma. Vi havde sol hele dagen. Til at begynde med var der også en temmelig stærk vind, men den lagde sig kort efter middag.

Vi fik en masse hokkaido, blommer, æbler og tomater med hjem, foruden et par bakker hindbær hver. Wow!!

 

Leave a Reply