Denne dejlige, varme og tørre tirsdag er der pludselig mange frø, der er høstmodne. Jeg samler en hel del frøkapsler af grønkål – man kan også stadig plukke de skønne blade, som planten nu på andet år byder på; de har været dejlig milde i løbet af sommeren og er nu ved at blive mere bitre, og mere velegnede i tilberedte retter end til salat – de ikke så små frø falder af sig selv ud af kapslerne. Ligeledes klipper jeg stilke af cikoriesalat, hvor nogle af blomsterne er gået i frø. Det er lidt sværere for mig at se om de er helt modne. Jeg lader nogen stilke stå, som vi så kan høste på søndag, og sammenligne. Der er også omkring ti morgenfruer med tørre frø, som jeg nipper af og lægger i en papirpose på loftet i drivhuset.
Stilkene med frøkapsler og frø af grønkål og salat kommer i hver sin store papirpose, som frøene af sig selv kan falde ned i når de er helt tørre. Også de kommer på loftet til videre tørring.

IMG_6864IMG_6861
IMG_6895 IMG_6897
IMG_6896 IMG_6899

Der er også en masse andre planter der er gået i frø, eller skal til at blomstre.
Først en ualmindelig lækker rød pluksalat, som vi har kunnet spise af hele sommeren. Den er nu over en meter høj, og meget dekorativ, og ved at gå i blomst. Og her ved siden af en sommerfugl, der nyder et løg, der er gået i blomst.

IMG_6876IMG_6874

Det er et stort ekstrabonus ved at samle frø og dermed lade grøntsagerne gå i blomst, nemlig, at insekterne og sommerfuglene har en masse at hygge sig med. Både sommerfugle, bier, humler, svirrefluer og andre spændende insekter har travlt blandt løg, koriander, hjulkrone, bronzefennikel, bladbede, salat, grønkål, persille og dild.

Derudover er der morgenfruer, valmuer, hyben – og også stadig en del roser, som bierne er går i – daglilje (som jeg dog ikke har bemærket insekter i), oregano, lavendel, timian og mynte.

IMG_6889 IMG_6886 IMG_6882 IMG_6876 IMG_6869 IMG_6868

I år fik vi sået en masse honningblomst – en ualmindelig flot blå blomst, som humblebierne er HELT vilde med; honningbierne er næsten aldrig set i dem; de går derimod meget gerne i hjulkronens blå blomster.

IMG_6676

Før jeg tager hjem plukker jeg ribs og sommeræbler.

IMG_6893IMG_6894

Leave a Reply