Forårsspise

Brændenælder er en forårsdelikatesse. Det skal være de spæde toppe af de tidlige brændenælder man plukker. Det er bedst at have et par tynde handsker på – så kommer fingrene ikke til at ‘brænde’ sidenhen.


Før du begynder at kokkerere med nælderne, skal de lige skylles. Det gør nemmest i fx en salatslynge: Slyngen fyldes med vand og nælderne lægges i sigten, som så plaskes op og ned i vandet. Så bliver de skyllet uden at du behøver at røre ved dem med fingrene.
IMG_5194Man kan lave mange lækre ting med nælder. Her er et par eksempler.
Nældeomelet, spaghetti med brændenælder og nældesuppe.
For at lave omelet og spaghetti med nælderne, giver jeg dem først en tur på panden i lidt olie og drysser dem med salt. Lad dem snurre i panden nogle minutter til de er bløde.
Nældeomelet – bland de svitsede nælder med æggene og evt lidt ost og steg på panden.
Spaghetti – bland nælderne i den kogte spaghetti og rør rundt med en god olivenolie og lidt parmesanost.
Suppe – når du laver suppe med nælder behøver de ikke svitses først. Du tilsætter dem bare til den suppe du allerede har lavet (fx en god kyllingebouillon eller grøntsagsbouillon af selleri, gulerod og løg) og lader dem simre med de sidste 5-10 minutter. Suppen på billedet er en grøntsagsbouillon med kartofler – og så brændenælder selvfølgelig!

IMG_5197