Firs fede fed

Vi fik i dag sat omkring 80 hvidløgsfed i bede nr. 2 og 11 i Rosenmarken. Vi satte dem blandt kålplanterne, som endnu ikke er høstet. I bed nr. 2 fik vi også spredt en masse jordbærstiklinger fra bed nr. 4 sådan at hvidløgene får noget bunddække. Det er også nogle vidunderlige jordbær der kommer på de planter!
I bed nr. 11 satte vi ikke flere jordbær for der er i forvejen jordbærplanter, mynte, hjulkrone (borage, på engelsk) og løvstikke (lovage). Fedene kom 5-6 cm dybt ned i jorden, så der er ca 4 cm jord over hvert fed. Og så er det jo bare at vente til sommeren! I år fik vi 77 hvidløg. Sidste år satte vi en blanding af rosa, franske hvidløg af typen L’ail rose de Lautrec og danske hvidløg fra Lotte Ravn. I år har vi indtil videre kun sat de franske, som jeg havde med hjem fra Nice i sommer, og et par enkelte af årets egenhøst. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg har så svært ved at nænne at tage fed fra vores egne og sætte.

Efter vi var nået en halvanden meter ind i det første bed fik vi pludselig øje på en lille salamander med en stærk orange farve med sorte prikker på – den lå under nogle blade. Et øjeblik efter var den blevet mørkegrå eller brun – troede jeg! Da jeg kom hjem slog jeg det op og så vidt jeg kan se var det en lille vandsalamander vi så; ja, vi så faktisk flere. Det er den lille vandsalamanders bug, der er orange, så den havde ikke skiftet farve, men bare vendt sig om, så maven var nedad og ryggen opad. Vi var glade for at vi havde bevæget os forsigtigt frem igennem bedet med små håndredskaber, så vi ikke var kommet til at skade de små dyr, som i øvrigt er fredede.

Her kan der læses mere om den lille vandsalamander:
http://www.naturcenterfosdalen.dk/DyrPadder.htm

Potterne der ses på billederne herunder er sat rundt om hvad vi tror er Babington porrer – en flerårig porresort, som vi satte i foråret – så kommer vi ikke til at rive dem op ved en fejltagelse.

IMG_7704  IMG_7703 IMG_7707