Det er den 1. september og klokken er halv seks om morgenen når vi står op. Vi skal have madpakke med, og en stak aviser, som honningtavlerne kan dryppe på og magasinerne stå på, så de ikke skal stå direkte på jorden. En time senere kører vi afsted i skønt vejr.
Vi skal kun høste fra vores trugstade, da bierne fra det andet stade – det nye opstablingsstade – sværmede i løbet af juli måned. Solen havde ikke nået stadet endnu da vi åbnede for magasinet, og bierne var stille og rolige; de var vel knap nok vågne! Der var 6 rammer fulde af honning i magasinet. Vi testede honningens fasthed; der var ingen dryp, så vi var sikre på at den ikke indeholdt for meget vand. Som vi senere måtte erfare var den ovenikøbet blevet for fast!! Vi rystede og børstede bierne af rammerne, og satte dem over i en ubrugt kasse fra opstablingsstadet med en avis nedenunder. Denne kasse kom ind i bilen for at stille og roligt udsluse de bier, der uundgåeligt sidder tilbage på rammerne.
Imens vi ventede kunne vi lige nyde vores madpakke i solskinnet imens anden overvågede det hele fra drivhusets tag.
Klokken 11 var vi tilbage i byen og bar bier, honningslynge og spand op i lejligheden på tredje sal. Vi riggede det hele til; skrællede det yderste lag voks af de lækre tykke og meget tunge tavler, og satte dem i slyngen og gik så igang at dreje håndtaget på livet løs. Det var meget lidt der kom ud! Det halve af honningen sad simpelhen fast! Nu var gode råd dyre. Vi var dog så heldige, at Viggo, Ulla og Poul Erik fra Københavns Biavlerforening var kommet til Valby for at præsentere arbejdet med bier i anledning af de lokale Kulturdage. De kom op for at hjælpe, og kunne hurtigt konstatere, at honningen simpelhen var krystalliseret i tavlerne. Vi havde ventet lidt for længe med at høste. Så kunne man prøve med en hårtørrer at varme honningen, så den blev flydende – men passe meget på for voksen smelter ved 64 grader! Det var lige meget for vi havde ingen hårtørrer!
Der var ikke andet for, vi måtte simpelthen presse honningen ud af tavlerne for ud skulle den! Vi skar voksen af rammerne og lagde den i den grove si, og gik så igang med at bearbejde den med en gammel vinflaske. Da klokken nærmede sig midnat havde vi 20 glas fulde af den lækreste honning!
Næste dag fortsatte arbejdet og vi fik endnu 8 glas. I alt 28 glas og ca 13 kg! Tak til de dejlige bier!
– Cristina, Bill, Charlotte