Frøsamlerinspiration

Jeg har fornylig meldt mig ind i Frøsamlerne. Det er noget jeg længe havde tænkt mig at gøre; jeg syntes det er så spændende at læse om deres arbejde og nu hastede det med at støtte dem før en EU forordning bliver vedtaget, der vil konsolidere magten over frøene hos industrien.

Nå, men snart efter min indmeldelse blev jeg inviteret til et lille kursus i podning af æble og pæretræer, som blev afholdt i lørdags. Det var simpelthen fantastisk! Vi var en 7-8 stykker ude i en kolonihave i Herlev, hvor vi blev budt på kaffe og muffins af værtinden, og så gik vi ellers i gang med at pode. Først blev metoden demonstreret og så fik vi ellers øvet os en masse.

Nypodet æbletræ.
Nypodet æbletræ.
Diagonalsnittet æblekvist.
Diagonalsnittet æblekvist.
Smal stribe afskrællet bark på den modsatte side.
Smal stribe afskrællet bark på den modsatte side.

Der skal bruges noget voks til dette, som man skal smøre både på skærefladen på træets gren og for at forsejle snittene i barken, hvor man har indskudt de nye kviste. Efter forlydende er denne voks temmelig dyr, og jeg kan ikke lade være med at tænke på al den bivoks vi har. Mon ikke den kunne bruges?

Jeg havde fået at vide, at der ville være noget frøbytning og evt udveksling af forspirede frø, men jeg havde aldrig forestillet mig de mængder jeg kom hjem med! Selv havde jeg kun taget nogle blomsterfrø med – det var Zinnia, som jeg synes er vældig flotte, men det kunne slet ikke måle sig med de spændende ting de andre havde med!

Således gik det til at vi nu har den violette jordskokke (med en fin jævn knold) som blomstrer med store fine, gule blomster, som Laura og jeg har eftersøgt.

Og dagliljen! En rigtig permaplante, som jeg lærte mig om på Permadesignkurset for halvandet år siden. Nu har vi pludselig en stor plante stående i Rosenmarken! Ligeledes en fin stor løvstikke.

Hjem kom jeg også med hortensia, akeleje og astilbe, foruden forspiret spinatranke, kardon, russisk sort tomat og en spændende tyrkisk agurk, samt frø af rosenkatost. Spinatranke, kardon og katost også rigtig permagode planter!

Tusind tak til lokalgruppen (København og omegn) i Frøsamlerne (froesamlerne.dk)!

 

 

2 thoughts on “Frøsamlerinspiration

  1. Hurra!, Charlotte. Simpelthen vidunderlige gaver du bringer til haven. Ih, hvor jeg glæder mig til at se og dufte når vi er tilbage. Her i Norge er fjeldmulden stadig frossen, men hvor sneen er smeltet lyser det rødt af overvintrede tyttebær, der smager fantastisk 🙂
    Elma og Laura.

    1. Kære Laura og Elma – jeg kan levende se jer for mig deroppe blandt fjeldene og bærrene. Jeg har også lige lagt en lille lyd og filmsekvens op, så I kan følge med i biernes og fuglenes maj-liv i Reerslev!

Leave a Reply