Vintersalater med fuglegræs og andet godt

Endnu i december var der masser af salategnet grønt i haven, og selv her i januar kan vi plukke grønt til salatskålen. Nu er der dog ikke nok af de mildtsmagende urter til at fylde den.

Fuglegræs forrest i skålen. I startdecember var der stadig tomater fra drivhuset modnet i vindueskarmen. Mums!

Fuglegræs forrest i skålen. I starten af december var der stadig tomater fra drivhuset modnet i vindueskarmen. Mums!

Grundindgrediensen er fuglegræs, som kan høstes næsten hele året. Den findes som ukrudt i haver, langs marker og i skovbryn – overalt. Den er lækker, mild og sprød og jeg kan ikke anbefale den nok! Det kan betale sig at nøjes med at plukke de skud, man har lyst til at spise, fremfor at skulle rense gamle stængler fra de friske hjemme ved køkkenvasken – ellers tager det lang tid at rense planterne til salaten.

En anden mild og lækker ingrediens er blade af den sølvbede,der fik lov at gå i stok. Den smager let nøddeagtigt. Det samme gør vejbred, men den er mere bitter. Allerbitrest er mælkebøttebladene (jeg tager de små, som er nyspirede – det går nok kun i milde vintre som i år). En anden smagsgiver er syre (rødknæ). Desuden kommer jeg alskens krydderurter i min salat fra persille og citronmelisse til oregano, salvie og timian, sellerigrønt og sødskærm og bronzefennikel så længe de holder stand mod kulden.

Bronzefennikel med små skud på vej

Bronzefennikel med små skud på vej

Sølvbeder, der fik lov at gå i stok i sommer

Sølvbeder, der fik lov at gå i stok i sommer

IMAG0645

Grøntkål og urter høstet i december

Næste år håber jeg at vi har flere af hver slags “salat” og at vi tilføjer ny!

 

 

 

 

 

Yndlingssalat med tahindressing:

Hvis der ikke er nok af de lette grønne blade, kan man supplere med grønkål. Med denne dressing og masser af krydderurter i salaten bliver det en ren delikatesse.

Dressing til grov salat med urter og grøntkål:

Lys tahin (fra mellemøsten) ca 2 spsk

Lys eddike (gerne ris-, figen- eller hvidvinseddike, evt med lidt sukker i) ca 1 tsk

Olie (hørfrø- og/eller olivenolie) ca 1 spsk

Salt og peber og evt flere krydderurter

“Olie som en rigmand og eddike som en gnier.” Eddiken får tahinen til at stivne, så brug sparsomt med eddike og brug olien til at blødgøre dressingen.

Rosenmarken d. 21. december - med rødkål til jul

Rosenmarken d. 21. december – med rødkål til jul

One thought on “Vintersalater med fuglegræs og andet godt

  1. Tænk at bronzefennikelen spirer i januar – det tror jeg ikke den gjorde sidste år!

Comments are closed.